Na czym polega efekt jojo?

Efekt jojo powstaje, gdy organizm narażony jest na zbyt drastyczny spadek wagi w krótkim czasie. To wahania masy ciała, które po kilku miesiącach od odchudzania mogą doprowadzić do powrotu nadwagi. O efekcie jojo mówimy, gdy wahania masy ciała po 5 miesiącach od diety są większe niż 10% osiągniętej poprzez odchudzanie masy ciała. Najbardziej narażone są na podobne działanie osoby, które próbują schudnąć, stosując głodówkę lub dietę o zbyt niskiej kaloryczności, a dodatkowo nie łączą diety z ćwiczeniami fizycznymi.

Dlaczego organizm wraca do poprzedniej wagi?
Przy nieprawidłowo zbalansowanej diecie i natychmiastowym chudnięciu zmienia się jedynie wielkość komórek tłuszczowych w naszym organizmie, nie ich ilość! To dlatego po porzuceniu rygorystycznej diety komórki zaczynają ponownie puchnąć – wracają do stanu poprzedniego, ponieważ się regenerują, tak jak regenerują się komórki po przebytym przeziębieniu lub innej chorobie.

Czy da się temu zapobiec?
Tak! Jeśli uwzględnimy w diecie wszystkie rodzaje produktów spożywczych (produkty zbożowe, ciemne makarony, płatki owsiane, brązowy ryż, chude mięsa, ryby, produkty mleczne, warzywa, owoce) oraz połączymy ją z odpowiednimi ćwiczeniami fizycznymi, mamy szansę zachować upragnioną wagę na całe życie! Ważne jednak, by zdrowy tryb życia nie był wprowadzony tylko na kilka tygodni lub miesięcy, a na stałe – tylko wtedy komórki tłuszczowe przywykną do zaistniałego stanu rzeczy i nie będą ponownie puchnąć. Bardziej rygorystyczną dietę powinno się wprowadzać stopniowo, a także stopniowo z niej rezygnować – taka zmiana powinna trwać około dwóch miesięcy.

Pamiętajmy, że każda dieta jest sprawą indywidualną i zależy od wielu czynników zdrowotnych i psychicznych. Najbezpieczniej i bez efektu jojo chudnąć pod okiem doświadczonego dietetyka!

Odchudzanie w Warszawie? Zapraszamy do Poradni Dietetycznej Na Bemowie!